Bekkenbodem training

Eerst en vooral moet u weten dat bekkenbodemtraining geen nieuw concept is. Bekkenbodemoefeningen worden al eeuwenlang gebruikt door mensen uit alle lagen van de bevolking. Ze zijn niet alleen voor verlegen vrouwen of mensen met angst. Een gezonde, goed getrainde bekkenbodem is goed voor iedereen! De bekkenbodemspieren zijn bij ieder mens op aarde aanwezig (behalve bij mensen zonder geslachtsdelen). Onze voorouders begonnen deze spieren meer dan twee miljoen jaar geleden te gebruiken toen ze rechtop op twee benen begonnen te lopen. Dit maakte het voor hen gemakkelijker om staand te plassen, waardoor hun vermogen om de voor deze handeling benodigde spieren te gebruiken werd versterkt. Als je bekken strak en beperkt is, zal het steeds moeilijker worden om je PF-spieren de hele dag te gebruiken. Je moet ze tijd en oefening geven om sterker te worden. Gelukkig is er in ons digitale tijdperk een overvloed aan hulpmiddelen beschikbaar! Laten we eens kijken wat je moet weten over bekkenbodemtraining.

Wat is bekkenbodemtraining?

Bekkenbodemtraining is het versterken van de spieren van de bekkenbodem. Deze spieren ondersteunen uw bekkenorganen en het gebied tussen uw blaas en uw rectum, evenals uw urine- en anale sluitspieren. Als de bekkenbodem zwak is, kunt u last krijgen van urine-incontinentie (UI) en/of ontlastingsverlies (anaal urineverlies). Beide aandoeningen kunnen de kwaliteit van uw leven negatief beïnvloeden.

Voordelen van bekkenbodemtraining

De gezondheidsvoordelen van bekkenbodemtraining zijn ontelbaar. Deze voordelen omvatten het behoud van blaascontrole, vermindering van incontinentie, verbetering van de seksuele ervaring en vermindering van stress.

  • Behoudt de controle over de blaas – Bekkenbodemoefeningen kunnen vrouwen met blaascontroleproblemen helpen door de spieren rond de blaas te versterken. Als de bekkenbodem sterker is, resulteert dat ook in een duidelijker blaasgevoel, wat nuttig kan zijn voor vrouwen met een overactieve blaas.

  • Vermindert incontinentie – Incontinentie kan een zeer pijnlijke aandoening zijn, die een negatieve invloed heeft op iemands gevoel van eigenwaarde en sociale interacties. Bekkenbodemoefeningen kunnen vrouwen met incontinentie helpen door hun vermogen te verbeteren om de spieren die nodig zijn om urine vast te houden onder controle te houden. Dit kan leiden tot minder incontinentie-incidenten.

  • Verbetert de seksuele beleving – Veel vrouwen ondervinden seksuele problemen naarmate ze ouder worden. Bekkenbodemoefeningen kunnen de seksuele ervaring verbeteren door de bekkenbodemspieren te versterken. Sterkere spieren kunnen de seksuele ervaring verbeteren en de pijn tijdens de seks verlichten.

  • Vermindert stress- Bekkenbodemoefeningen kunnen zeer nuttig zijn voor mensen die stress ervaren als gevolg van incontinentie of bekkenpijn. Sterkere bekkenbodemspieren kunnen helpen bij incontinentie door mensen een betere controle over hun blaas te geven en stress te verminderen bij mensen met anale pijn.

3 fouten die u moet vermijden bij bekkenbodemoefeningen

Deze fouten moet u vermijden bij het uitvoeren van bekkenbodemoefeningen:

Bekken kantelen – Door uw bekken heen en weer te kantelen worden uw spieren zwak en gespierd. Vermijd het kantelen van uw bekken, omdat dit alleen maar leidt tot verdere onbalans van de spieren.

Schommelen van het bekken – Alleen als u al vertrouwd bent met het gevoel van een stoelgang moet u langzaam schommelen. Als u anale pijn probeert te verlichten, moet u het schommelen van het bekken vermijden, want dat kan leiden tot verdere zenuwschade.

Uw broek natmaken – U mag nooit bekkenbodemoefeningen doen terwijl u een broek draagt. Het is belangrijk deze fout te vermijden zodat uw bekkenbodemspieren vrij blijven van druk. Bekkenbodemoefeningen moeten altijd naakt worden uitgevoerd; ze zijn bedoeld als een vorm van zelfliefde!

Conclusie

Bekkenbodemtraining is een belangrijk onderdeel om je bekkenbodem sterk en gezond te houden. Met sterke bekkenbodemspieren kun je een actiever en zelfverzekerder leven leiden. Bekkenbodemoefeningen kun je overal en altijd doen, dus je kunt ze altijd proberen!

Categories: Main